
5tego grudnia celebrujemy Światowy Dzień Kawy Po Turecku ustanowiony w 2013 w momencie wpisania parzenia w tygielku na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
December 5th of 2013 Turkish Coffee was included in UNESCO’s List of Intangible Cultural Heritage. This day become World Turkish Coffee Day. Than LET’S IBRIK!!!
Foto/Photo : http://www.panodespressorysuje.art
Teraz przynajmniej wiem gdzie się podziewałeś, robiłeś napar idealny na to święto 😉
Proszę, proszę…, parzenie w tygielku na liście dziedzictwa UNESCO. Tak sobie teraz uświadamiam, że nie znam ani jednej kawiarni, w której podają kawę parzoną w tygielku, za to znam rzesze Rodaków, którym się wydaje, że kawa po turecku, to zmielone ziarno zalane wrzątkiem w szklance. Ba, mnie samemu tak się zdawało, dopóki moje pożądanie dobrej kawy nie zaczęło dominować mych myśli.