Filterki /Filters

Podczas swej szychty w sklepie stacjonarnym Labuna.pl sławetny @Lukmasterbrewing na nowy rodzaj filtrów zrobionych z włókien* Bananowca Manilskiego (łac.Musa textilis Nèe) vel abaki był mnie naperswadował.

za http://www.identify.plantnet.org

Odnalazłem w sobie wenę by porównać smak tej samej kawy w podobnym gramażu i temperaturze parzonej oraz w jednakim driperze Melitta wymoszczonym trzema różnymi bibułkami.

Cafec , Mocca Master n°4, Tchibo.

1.Fitr Tchibo

Pokusiłem się być bioeko i kupiłem filtry niewybielane. Używa się ich ok lecz niestety mimo dwukrotnego przelania wodą oddają naparowi nieco „papierowego” posmaku.

2.Mocca Master

Używam od lat. Przywykłem. Klasyka jest klasyka.

3.Abaca firmy Cafec

Filtr jest jakby grubsiejszy. Bardziej puchaty. Może to apteczne złudzenie** kubeczków smakowych ale myta Kenia wyszła jakby gładsza, krąglejsza w strukturze i nieco słodsza. Gites dynks.

rozkwit/blooming

Mimo iż bananowe wsady są płytsze, nie przeszkadza to w zalewaniu kawy nawet w dość potężnym driperku.

Jako pointa trzy karty*** zauważnone w przejeździe bramowym na Śródmieściu Południowym.

* robi się z nich min. liny okrętowe i powrozy

przykładowe wykorzystanie powroza/an exemplary use of the rope

** czytelnicy Wiecha wiedzą co i jak

*** „Czarna przegrywa, czerwona wygrywa. Każdy szczęściu dopomoże, każdy dzisiaj wygrać może!” F.Dolas

tekst&fotki**** : http://www.panodespressorysuje.art

**** oprócz pierwszej

English shortcut :

Having a moment of time, I tried out three different filters for pourover coffee. I used the same coffee (washed Kenya) with the same weight, temperature and Melitta filter.

  1. Unbleached eco/bio Tchibo gave the some „paper” aftertaste
  2. Mocca Master is a non-interfering taste classic . I have been using for years.
  3. Abaca* (Manilla Banana fibers) by Cafec are thicker, as if fluffy. The infusion comes out sweeter with a rounder, silky body. Great stuff.

All photos (except 1) , drawing & text by: http://www.panodespressorysuje.art

* Also ship lines and ropes are made from abaca

10 thoughts on “Filterki /Filters

  1. Wybacz, ale jestem laikiem, więc spytam, czy rodzaj filtrów ma duży wpływ na smak kawy? W dobie kryzysu ten pomysł na wykorzystanie powroza z pewnością wielu się przyda.

  2. Woland pisze:

    Mam te same doświadczenia z filtrami niewybarwianymi. Niby wyparzysz, a i tak się czujesz, jakbyś pił kawę w punkcie skupu makulatury. Ale tego z włókna bananowca nie próbowałem, ani filtra, ani powrozu…, a gdyby ktoś kiedyś zrobił dobrą muzykę do moich wierszy, to Twoje ilustracje (tak, tak, wiem, masz ich więcej na „Pan od espresso rysuje”) nadawałyby się na grafikę do debiutanckiego albumu.

    • Panodespresso pisze:

      Dzięki , wchodzę w ten projekt! Ps z powrozem to dobrze grubość warto dobrać bo może się pechowo urwać 🙂

      • Woland pisze:

        Parafrazując Kazimierza Górskiego: Lepiej powróz łobcienkować, niż go potem pogrubasić. A jak masz ochotę zobaczyć, czy moje teksty Cię inspirują do rysunków, zajrzyj na swoją pocztę i odsłuchaj załącznik (moja poczta czasem wpada w spam, więc upewnij się, czy nie wpadło tam). Jak będziesz miał ochotę na więcej, to pisz już na priv.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s